Bamseworkshops

Jag har på sistone hållit i kombinerade föreläsningar/Bamseworkshops på några olika bibliotek i Skåne. Först ut var Örkelljunga bibliotek den 22 oktober, sedan var jag på Lomma bibliotek den 29 oktober och sist i denna vända var Höganäs bibliotek den 13 november. Under föreläsningsdelen berättar jag hur jag går till väga när jag tecknar upp en Bamseserie, från att jag får manuset från redaktionen till den tryckta serien i tidningen. Under workshopsdelen visar jag hur man tecknar Bamse och Lille Skutt. Tack till alla som lyssnat och deltagit i mina workshops!Bilden är hämtad från Höganäs biblioteks Facebooksida.

Bästa hälsningar Ted

Don Rosa i Köpenhamn

Fredagen den 11 november begav jag mig till den danska bokmässan Bogforum på Bella Center i Köpenhamn för att träffa min tecknaridol, den amerikanska Kalle Anka-tecknaren Don Rosa. Upplägget för att få teckningar var annorlunda än jag varit med om vid tidigare tillfällen jag träffat Don.

Under Bogforums mässdagar var det bara de första 30 personerna varje dag som fick möjlighet till teckning av Don, så jag missade den chansen. Men jag har redan så pass många teckningar att det inte är någon större fara. Tänkte mest att det var synd om de fans som inte redan har någon teckning och som inte hade möjlighet att vara på plats vid mässans öppnande respektive dag.

Nedan ser du korten som min danske donaldistvän Anders Christian tog när jag träffade Don under signeringen. Precis som vanligt erbjöd Don sina egenodlade chilifrukter till besökarna. Jag plockade på mig några olika sorter jag tänker plantera.

Jag har vid flera tillfällen gett hyllningsteckningar till Don Rosa. Så gjorde jag även i år. I september var det 60 år sedan farbror Joakims rival Guld-Ivar Flinthjärta debuterade i Carl Barks serie "Farbror Joakim möter Guld-Ivar Flinthjärta". Därför ville jag göra en teckning som uppmärksammade det jubileet. I bilden nedan har jag tecknat referenser till alla serier med Flinthjärta tecknade av Carl Barks och Don Rosa. Utom från Dons serie "Ankan som inte fanns", för i den serien finns Flinthjärta bara med i en ruta. Teckningen går att ladda ner på: http://tedjohansson.deviantart.com. Där hittar man även tidigare hyllningsteckningar jag gett till Don, samt en hel del andra verk.

Tills vi hörs igen, ha det fint!
/Ted

Charlie och Tiger åker till Mallorca

I början av året illustrerade jag barnboken ”Charlie och Tiger åker till Mallorca” som jag på lördag kommer att signera på bokmässan i Göteborg tillsammans med författaren Martin Johansson. Du hittar oss i monter A04:27. Hoppas vi ses där!

Mina signeringstider lördagen den 24 september:
10.30 - 12.00 och 14.00 - 16.00

Jag signerar alltså bara under lördagen, men författaren Martin Johansson är på plats och signerar under hela helgen.

Nedan syns omslaget. För att se några av illustrationerna från boken, besök min Portfolio här på hemsidan. 

Boken finns till försäljning på bl.a. CDON, Bokus, Adlibris, samt på Charlie och Tigers egen hemsida: www.charlieochtiger.se.

Jag kommer att fortsätta skriva blogginlägg, men om du mer regelbundet vill få koll på vad jag håller på med följ då mig på någon av mina andra sociala medier:

Facebook: facebook.com/tedjohanssonsweden

Instagram: @ted_johansson_sweden

Twitter: @ted_johansson_sw

Och på DeviantArt har jag ytterligare en portfolio, med mycket Disneybilder jag tecknat: tedjohansson.deviantart.com

Ha en fortsatt trevlig höst!
/Ted

Det är dags för en uppdatering - del 1/3

Hur skrämmande det än är att erkänna så är det här första blogginlägget på ett år! Med andra ord är det hög tid för en sammanfattning av vad som hänt i skaparväg senaste året.

I september 2015 släpptes Bamses Äventyr nr 59 som jag tecknade omslaget till. Bamses officiella Instagramkonto la upp ett bildspel som visade arbetsprocessen bakom mitt omslag, från idéskiss till färglagt omslag med logga. Klicka HÄR för att komma direkt till bildspelet.

Den 1 oktober 2015 arrangerade Illustratörcentrum och galleri Tullgatan 6 i Östersund en bildauktion med konstverk av illustratörer, grafiker och konstnärer från hela landet. Jag bidrog med en tuschad seriesida som publicerades i Bamses Hjärnpyssel 2012.

Den 14 november 2015 besökte jag och min fru Anna den danska seriefestivalen Art Bubble. Målet var att träffa Don Rosa. Vi fick signeringsbiljetter med nummer på, så att man kunde gå runt på mässan under tiden man väntade på sin tur. Men vi hann aldrig komma fram då det var väldigt många som fått biljetter före oss. Är första gången jag missat att komma fram till Don Rosa! Som tur var visste jag att Don skulle komma till Malmö de följande dagarna. Då skulle jag få en ny chans. Men jag fick chans att träffa några andra trevliga serietecknare på Art Bubble: Freddy Milton, Thierry Capezzone och François Walthéry. 

Jag hade fått reda på att seriegalleriet ”Rum för serier” i Malmö skulle anordna en Don Rosa-utställning i anslutning till Dons besök i Malmö i november 2015. Jag äger en originalseriesida av Don Rosa som jag tog med mig till ”Rum för serier” 20 minuter innan vernissagen skulle börja för att fråga om det var något de var intresserade av att ställa ut. Till min förvåning påbörjade de genast arbetet med att få den inramad inför vernissagen. Men Don Rosa, som redan var på plats i lokalen, såg mitt original och ville korrigera något på det. Uppenbarligen hade förlaget tippexat över insidan av Joakims glasögon. Don letade fram en skalpell och skrapade försiktigt bort tippexet så att man kunde se hur Don hade tecknat hur man såg igenom Joakims glasögon från början. Restaureringen finns filmad och ligger på min Facebooksida (facebook.com/tedjohanssonsweden). Du kan även klicka HÄR för att komma till versionen jag lagt upp på YouTube. Dessutom kan man på mitt Instagramkonto (@ted_johansson_sweden) se videoklipp där Don pratar om restaureringen av serieoriginalet. Eller så klickar man HÄR och ser YouTube-versionen.

Jag och Don poserar framför mitt Don Rosa-original.  Fotograf: Germund von Wowern

Efter vernissagen blev Don intervjuad av Fredrik Strömberg om arbetet med serien "Bibliotekets beskyddare" (The Guardians of the Lost Library). Efter intervjun gick jag fram till Don och gav honom två teckningar. Den första teckningen var en parodi på omslaget till Super Mario Bros. som hade firat 30 år den 13 september 2015. Nedan kan du jämföra det officiella omslaget till Super Mario Bros. med min ankversion. Den andra teckningen Don fick refererar till Carl Barks klassiska serie "Tillbaka till Klondike" (Back to the Klondike). Don tyckte båda teckningarna var vältecknade men han gillade den sista med Joakim och Glittriga Gullan bäst. 

Min ankversion av Super Mario Bros.

Originalomslaget till det klassiska Nintendospelet som jag inspirerades av.

Joakim von Anka och hans ungdomskärlek Glittriga Gullan i Klondike.

Det är dags för en uppdatering - del 2/3

I november 2015 släpptes Bamse nr 16. I den har jag tecknat den 8-sidiga serien ”Lille Skutt och önskemössan”, som är skriven av Susanne Adolfsson.

I november 2015 fann man även Bamses Äventyr nr 60 i tidningshyllorna. Jag tecknade omslaget till det numret.

I december 2015 auktionerade jag ut en Bamseakvarell på Tradera till förmån för Musikhjälpen. Temat för Musikhjälpen 2015 var att ingen ska behöva fly undan klimatet.

I april 2016 släpptes en specialversion av Bamse Extra med anledning av att det är 50 år sedan Bamse debuterade både i serier och på TV. I jubileumsalbumet hittar man serier från varje årtionde serien har funnits. Jag är hedrad att en serie jag tecknat, ”Bamse och bananmysteriet” fick representera 00-talet. Tre omslag jag gjort för olika Bamsetidningar genom åren visades också upp i jubileumstidningen.

På Kalle Ankas födelsedag den 9 juni 2016 anordnade jag en tävling på min Facebooksida där man kunde vinna en akvarell med Kalle Anka jag hade gjort dagen till ära.