Bamse och Vincent van Gogh

Det här inlägget borde ha skrivits för längesen, men bättre sent än aldrig som det heter. Den 25 oktober 2011 släpptes Bamse nr 15 i butikerna. I det numret har jag tecknat den 13-sidiga serien "Bamse och Vincent van Gogh" samt "Bamses skola om van Gogh". Serien är skriven av Jens Hansegård. I och med att serien dels berör historiska personer, dels till stora delar utspelar sig i Paris i slutet av 1800-talet så krävdes det en del research inför upptecknandet. Jag lånade ett bra gäng böcker om konstnärerna van Gogh, Toulouse-Lautrec och Gauguin samt letade upp bilder på tidstypiska kläder och byggnader. Jag hade även tillsammans med manuset fått en del inspirationsbilder att utgå ifrån.

När jag den 13 maj 2011 besökte Madame Tussauds i London med Anna och ett kompispar hade jag bara dagarna tidigare fått "Bamse och Vincent van Gogh" som nytt manus från redaktionen. Därför bad jag såklart Anna att ta ett kort där jag står bredvid den kände konstnär jag snart skulle teckna.


Jag och van Gogh står och hänger.

På de tre bilderna nedanför kan du jämföra min version av respektive konstnär med "originalet".Inspiration till van Gogh: vaxdockan på Madame Tussauds i London.Till Toulouse-Lautrec utgick jag från ett svartvitt kort jag hade hittat i en bok.Till Gauguin utgick jag från ett självporträtt han hade målat.Tyvärr fick färgläggarna inte riktigt till hårfärgen på honom i tidningen.I en ruta där Bamse och Krösus precis kommit fram till 1880-talets Paris har jag tecknat mig och Anna i bakgrunden. Tanken är att jag ska vara figuren med glasögon och långa svarta polisonger. (som jag fick teckna dit för att bli tidsenlig)Min farfar Bertil hade en stor passion för oljemålande under hela sitt liv och var en av dem som uppmuntrade mitt skapande mest som ung. De konstnärer han inspirerades mest av var Picasso och van Gogh. Därför tyckte jag att det var en passande hyllning att ha med honom någonstans i serien. Figuren med basker och pensel bakom örat längst till vänster i bilden ovan ska vara Bertil.Van Goghs "Stjärnenatt" tecknade jag både i serien och på Bamses skola-sidan. Originalet som syns ovan hänger på Museum of Modern Art i New York där jag och Anna såg den i oktober 2010.När jag skulle teckna van Goghs rum i Bamseserien utgick jag från målningen ovan. Som du kan se ser man att det är samma typ av säng, stol och sängbord i min bild som på målningen. Jag bifogade bilden ovan för att färgläggarna skulle kunna färglägga serierutan nedan så likt målningen som möjligt. Det har inte blivit riktigt så likt målningen som jag hade önskat. T.ex. så är den blåa tonen på väggarna och dörren i målningen ersatt med gråa toner i serierutan.


Samtliga Bamsebilder är © Rune Andréasson

Ha en bra dag!
Önskar Ted