Det är dags för en uppdatering - del 1/3

Hur skrämmande det än är att erkänna så är det här första blogginlägget på ett år! Med andra ord är det hög tid för en sammanfattning av vad som hänt i skaparväg senaste året.

I september 2015 släpptes Bamses Äventyr nr 59 som jag tecknade omslaget till. Bamses officiella Instagramkonto la upp ett bildspel som visade arbetsprocessen bakom mitt omslag, från idéskiss till färglagt omslag med logga. Klicka HÄR för att komma direkt till bildspelet.

Den 1 oktober 2015 arrangerade Illustratörcentrum och galleri Tullgatan 6 i Östersund en bildauktion med konstverk av illustratörer, grafiker och konstnärer från hela landet. Jag bidrog med en tuschad seriesida som publicerades i Bamses Hjärnpyssel 2012.

Den 14 november 2015 besökte jag och min fru Anna den danska seriefestivalen Art Bubble. Målet var att träffa Don Rosa. Vi fick signeringsbiljetter med nummer på, så att man kunde gå runt på mässan under tiden man väntade på sin tur. Men vi hann aldrig komma fram då det var väldigt många som fått biljetter före oss. Är första gången jag missat att komma fram till Don Rosa! Som tur var visste jag att Don skulle komma till Malmö de följande dagarna. Då skulle jag få en ny chans. Men jag fick chans att träffa några andra trevliga serietecknare på Art Bubble: Freddy Milton, Thierry Capezzone och François Walthéry. 

Jag hade fått reda på att seriegalleriet ”Rum för serier” i Malmö skulle anordna en Don Rosa-utställning i anslutning till Dons besök i Malmö i november 2015. Jag äger en originalseriesida av Don Rosa som jag tog med mig till ”Rum för serier” 20 minuter innan vernissagen skulle börja för att fråga om det var något de var intresserade av att ställa ut. Till min förvåning påbörjade de genast arbetet med att få den inramad inför vernissagen. Men Don Rosa, som redan var på plats i lokalen, såg mitt original och ville korrigera något på det. Uppenbarligen hade förlaget tippexat över insidan av Joakims glasögon. Don letade fram en skalpell och skrapade försiktigt bort tippexet så att man kunde se hur Don hade tecknat hur man såg igenom Joakims glasögon från början. Restaureringen finns filmad och ligger på min Facebooksida (facebook.com/tedjohanssonsweden). Du kan även klicka HÄR för att komma till versionen jag lagt upp på YouTube. Dessutom kan man på mitt Instagramkonto (@ted_johansson_sweden) se videoklipp där Don pratar om restaureringen av serieoriginalet. Eller så klickar man HÄR och ser YouTube-versionen.

Jag och Don poserar framför mitt Don Rosa-original.  Fotograf: Germund von Wowern

Efter vernissagen blev Don intervjuad av Fredrik Strömberg om arbetet med serien "Bibliotekets beskyddare" (The Guardians of the Lost Library). Efter intervjun gick jag fram till Don och gav honom två teckningar. Den första teckningen var en parodi på omslaget till Super Mario Bros. som hade firat 30 år den 13 september 2015. Nedan kan du jämföra det officiella omslaget till Super Mario Bros. med min ankversion. Den andra teckningen Don fick refererar till Carl Barks klassiska serie "Tillbaka till Klondike" (Back to the Klondike). Don tyckte båda teckningarna var vältecknade men han gillade den sista med Joakim och Glittriga Gullan bäst. 

Min ankversion av Super Mario Bros.

Originalomslaget till det klassiska Nintendospelet som jag inspirerades av.

Joakim von Anka och hans ungdomskärlek Glittriga Gullan i Klondike.